SKLs Guide för Geoenergi klar!

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) lanserar skriften Guide för Geoenergi, med fokus på geoenergitillämpningar för offentliga fastigheter. Skriften går att beställa som tryckt bok eller ladda ner digitalt via SKLs webbshop.
 
Skriften ger en kortfattad översikt över teknikområdet geoenergi, som är ett samlingsbegrepp för ett flertal tekniker där värme och kyla från marken tas tillvara. Skriften visar hur geoenergi på olika sätt kan bidra med värme och kyla till byggnader och lokaler, med fokus på den offentliga sektorn. En stor del av skriften utgörs av presentationer av tolv exempel på svenska geoenergianläggningar inom offentlig sektor, spridda över landet. De utvalda anläggningarna ger exempel från olika klimatförutsättningar, tekniktillämpningar och anläggningsstorlekar. Skriften ger stöd för upphandling av geoenergisystem, bland annat genom checklistor för genomförande och andra beaktanden i samband med upphandling.
 
Syftet med skriften Guide för geoenergi är att inspirera och beskriva hur offentliga fastighetsorganisationer kan använda sig av geoenergi.
Projektet initierades och har finansierats av Sveriges Kommuner och Landstings FoU-fond för offentliga fastigheter. Signhild Gehlin, Svenskt Geoenergicentrum, har varit utredare och skribent. Hon har haft stöd i form av faktagranskning av Göran Hellström, NeoEnergy; Bo Nordell, Luleå tekniska universitet; Olof Andersson, Geostrata och Johan Barth, Geotec. En styrgrupp bestående av Hans Johansson, Västerbottens läns landsting; Per Löveryd, Akademiska Hus; Bengt-Åke Karlsson, Landstinget i Värmland och Kjell Dävelid, Katrineholms kommun har fungerat som målgruppens röst och har bistått med material och lämnat värdefulla synpunkter.